Wino dla bystrzaków
- Autorzy:
- Ed McCarthy, Mary Ewing-Mulligan
- Wydawnictwo:
- Dla bystrzaków
- Ocena:
- 4.3/6 Opinie: 4
- Stron:
- 440
- Druk:
- oprawa miękka
- Dostępne formaty:
-
PDFePubMobi
Opis książki: Wino dla bystrzaków
Dowiedz się więcej, a więcej zrozumiesz!
Tajemnice wytrawnego smaku
Wino. Fascynujący napój, opiewany przez poetów w setkach wierszy. Jest nieskończonym źródłem rozkoszy zarówno dla znawców, jak i amatorów-entuzjastów, podawanym równie chętnie na wyrafinowanych przyjęciach i niezobowiązujących spotkaniach towarzyskich. Jeśli intryguje Cię nieprzebrany świat smaków tych białych, różowych i czerwonych trunków, jeśli chcesz pogłębić swoją wiedzę na ich temat, a potem czerpać większą przyjemność z ich smakowania -- zapraszamy do lektury!
Dzięki tej książce poznasz podstawowe gatunki wina, sposoby jego degustowania i rodzaje winogron. Nauczysz się radzić sobie ze snobistycznymi sprzedawcami, kartami win w restauracji oraz otwieraniem butelek. Czeka Cię też niezapomniana podróż po najważniejszych winiarskich regionach Europy, a także wyprawa do Australii, Nowej Zelandii, Chile, Argentyny, Republiki Południowej Afryki i USA. Poznasz też szczegółowo egzotyczne oblicze wina, w tym jego fascynujące odmiany, takie jak szampan, sherry, porto, sauternes i wiele innych. Nie brak tu również informacji o tym, jak opisywać i oceniać wino oraz w jaki sposób dobierać odpowiedni napój do konkretnych potraw.
- Naucz się rozpoznawać odmiany winogron i rodzaje wina.
- Dowiedz się, jak czytać karty win i etykiety na butelkach.
- Poznaj sposoby ubijania dobrego interesu przy kupowaniu win.
- Sprawdź, jak wybrać wina odpowiadające Twojemu podniebieniu.
- Wiedz, jak wybierać, składować, otwierać, nalewać i smakować wino.
Ponadto znajdziesz tu dwa dekalogi: obnażamy 10 mitów o winie i odpowiadamy na 10 popularnych pytań na jego temat
Wybrane bestsellery
-
Dieta ketogeniczna to najpopularniejsza dieta na świecie. Udowodniono, że wspiera spalanie tłuszczu, redukuje stany zapalne, pomaga w walce z rakiem, obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, przywraca równowagę hormonalną, a nawet wydłuża życie. Książka, którą trzymasz w rękach, pełna jest pysznyc...(47.20 zł najniższa cena z 30 dni)
47.20 zł
59.00 zł(-20%) -
Zrób wiosenne porządki w swoim organizmie, schudnij i poczuj się wspaniale dzięki temu prostemu i zrozumiałemu poradnikowi. Ta książka, pełna specjalistycznych porad na temat diety i odżywiania, a także przepisów na pyszne dania na cały okres detoksu, pokazuje, jak bezpiecznie i skutecznie popraw...(29.93 zł najniższa cena z 30 dni)
29.93 zł
39.90 zł(-25%) -
Nie istnieje, niestety, żadna cudowna, uniwersalna dieta, ponieważ każdy z nas ma odmienną budowę ciała, a w związku z tym również inną przemianę materii. Dobre wieści są jednak takie, że dzięki książce Optymalizacja metabolizmu dla bystrzaków nauczysz się określać szybkość spalania tkanki tłuszc...(29.93 zł najniższa cena z 30 dni)
29.93 zł
39.90 zł(-25%) -
Stare, ale jare, czyli klasyka grilla - zacznij od kiełbasek, hamburgerów, szaszłyków oraz żeberek i zachwyć gości ich wspaniałym, oryginalnym smakiem. Rozwiń swoje umiejętności - osiągnij mistrzostwo, korzystając z naszych wskazówek dotyczących grillowania wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięci...(26.18 zł najniższa cena z 30 dni)
26.18 zł
34.90 zł(-25%)
Ebooka "Wino dla bystrzaków" przeczytasz na:
-
czytnikach Inkbook, Kindle, Pocketbook, Onyx Boox i innych
-
systemach Windows, MacOS i innych
-
systemach Windows, Android, iOS, HarmonyOS
-
na dowolnych urządzeniach i aplikacjach obsługujących formaty: PDF, EPub, Mobi
Masz pytania? Zajrzyj do zakładki Pomoc »
Audiobooka "Wino dla bystrzaków" posłuchasz:
-
w aplikacji Ebookpoint na Android, iOS, HarmonyOs
-
na systemach Windows, MacOS i innych
-
na dowolnych urządzeniach i aplikacjach obsługujących format MP3 (pliki spakowane w ZIP)
Masz pytania? Zajrzyj do zakładki Pomoc »
Kurs Video "Wino dla bystrzaków" zobaczysz:
-
w aplikacjach Ebookpoint i Videopoint na Android, iOS, HarmonyOs
-
na systemach Windows, MacOS i innych z dostępem do najnowszej wersji Twojej przeglądarki internetowej
Recenzje książki: Wino dla bystrzaków (1) Poniższe recenzje mogły powstać po przekazaniu recenzentowi darmowego egzemplarza poszczególnych utworów bądź innej zachęty do jej napisania np. zapłaty.
-
Recenzja: Personel i Zarządzanie Andrzej BudzykRecenzja dotyczy produktu: ksiązka drukowanaCzy recenzja była pomocna:
Dobre, choć „nie za drogie”, wina pijam „świadomie” od kilku lat. Książki „o winie” czytam od roku. Jak dotąd napisałem o jednej. To „Historia świata w sześciu szklankach” Toma Standage. „Obok wina” czytamy w niej o: piwie, kawie, herbacie i coca-coli w zachęcającym do myślenia ciekawym aspekcie historycznym. „Wino dla BYSTRZAKÓW” jest publikacją kolejną. Książka w oryginale pojawiła się w 2006. Jej tłumaczenie można czytać u nas z dwuletnim „poślizgiem”. Autorzy przekonują czytelnika, że jest to przewodnik dla wszystkich hobbystów, którzy *niewiele wiedzą o winie, a chcą dowiedzieć się więcej, *wiedzą więcej niż przeciętny (pijący - Andrzej Budzyk) człowiek, ale chcą rozumieć tę dziedzinę oraz *wiedzą bardzo dużo, ale uważają, że warto doskonalić, pogłębiać tę wiedzę. Zaciekawiony publikacją czytałem ją „od końca” zgłębiając, na początku, dwa dekalogi: „Dziesięć mitów o winie” i „Dziesięć popularnych pytań”. Mit drugi „Tylko drogie wina są dobre” i mit siódmy „Specjaliści od win są nieomylni” już wcześniej „obaliłem”. Z pozostałych zaintrygował mnie ostatni „Szampany nie dojrzewają?”. Z pytań rozbawiło mnie: „Czy wino tuczy?” i „Kiedy należy wypić to wino?” pozostałe były banalne. Na stronie setnej znalazłem cytat, który podobnie jak autorzy polecam tym czytelnikom „co przyjaźń z winem i wiedzą o tym trunku zaczynają”: „[…] Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z kupowaniem wina, spróbuj przykładać większą wagę do obsługi i właściwych porad niż do samej ceny. Po znalezieniu sprzedawcy, u którego uda Ci się kupić kilka dobrych trunków, postaraj się kupować u niego, nawet jeżeli nie będzie on miał najniższych cen w mieście.”. Książka jest warta polecenia ze względu na przystępny sposób krzewienia kultury życia i sporą „podaną na tacy” wiedzę o „napoju bogów”.
Szczegóły książki
- Tytuł oryginału:
- Wine For Dummies
- Tłumaczenie:
- Cezar Matkowski
- ISBN Książki drukowanej:
- 978-83-246-1856-9, 9788324618569
- Data wydania książki drukowanej:
- 2008-09-24
- ISBN Ebooka:
- 978-83-246-7607-1, 9788324676071
- Data wydania ebooka:
- 2013-04-12 Data wydania ebooka często jest dniem wprowadzenia tytułu do sprzedaży i może nie być równoznaczna z datą wydania książki papierowej. Dodatkowe informacje możesz znaleźć w darmowym fragmencie. Jeśli masz wątpliwości skontaktuj się z nami sklep@dlabystrzakow.pl.
- Format:
- 180x235
- Numer z katalogu:
- 4539
- Rozmiar pliku Pdf:
- 6.6MB
- Rozmiar pliku ePub:
- 7.4MB
- Rozmiar pliku Mobi:
- 18.1MB
- Zgłoś erratę
- Kategorie:
Życie » Kulinaria i diety
Spis treści książki
- O autorach
- Podziękowania od autorów
- Wstęp
- O książce
- Konwencje zastosowane w książce
- Naiwne założenia
- Jak podzielona jest książka
- Część I: Zapoznajmy się z winem
- Część II: Wino i Ty: bliskie kontakty trzeciego stopnia
- Część III: Stary świat wina
- Część IV: Wina z Nowego Świata
- Część V: Egzotyczne oblicze win
- Część VI: Kiedy złapiesz bakcyla
- Część VII: Dekalogi
- Część VIII: Dodatki
- Ikony zastosowane w tej książce
- Część I. Zapoznajmy się z winem
- Rozdział 1. Wino Lekcja 1.
- Skąd bierze się wino
- Co może być bardziej naturalne?
- Współczesne wynalazki winiarskie
- Główny składnik
- Lokalny posmak
- Skąd bierze się wino
- Jaki kolor ma Twój apetyt?
- (Niezbyt) białe wino
- Czy białe zawsze się nadaje?
- Czerwone wino
- Róża jest różą, lecz róż jest bielą
- Kiedy jakie wino?
- Inne sposoby dzielenia win
- Wino stołowe
- Wino deserowe
- Wino musujące (i bardzo osobista lekcja czytania)
- Rozdział 2. Z kubków smakowych należy korzystać
- Specjalna technika smakowania wina
- Cieszenie oczu widokiem wina
- Nos wie
- Wino w ustach
- Poczucie smaku
- Specjalna technika smakowania wina
- Smakowanie zapachów
- Parlez-vous winomowa?
- Podniebienie sekwencyjne
- Słodycz
- Kwaśność
- Garbniki
- Smak
- Wymiar smaku
- Kwestia jakości
- Czym jest dobre wino?
- Zrównoważenie
- Długość
- Głębia
- Złożoność
- Zakończenie
- Typowość
- Czym jest dobre wino?
- Kiedy wino jest złe?
- Ostateczna analiza: czy Ci smakuje?
- Rozdział 3. Zazdrość Pinot i inne tajemnice odmian winogron
- Dlaczego winogrona są takie ważne
- O gatunku i odmianie
- Odmiany odmian
- Czym różnią się winogrona
- Osobnicze cechy odmian winogron
- Cechy hodowlane odmian winogron
- Winogrona królewskie i plebejskie
- Dlaczego winogrona są takie ważne
- Przewodnik po odmianach białych winogron
- Chardonnay
- Riesling
- Sauvignon Blanc
- Pinot Gris/Pinot Grigio
- Inne białe wina
- Przewodnik po odmianach czerwonych winogron
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Pinot Noir
- Syrah/Shiraz
- Zinfadel
- Nebbiolo
- Sangiovese
- Tempranillo
- Inne czerwone wina
- Rozdział 4. Nazwy win i kod etykiety
- Zasady gry w etykietowanie
- To nazwa szczepu czy miejsca?
- Dzień dobry, nazywam się Chardonnay
- Po co nazywać wino nazwą odmiany winogron?
- Waluta odmianowa
- Dzień dobry, nazywam się Bordeaux
- Dlaczego nazwy miejsca?
- Rządy terroiru
- Nazwy miejsc na etykietach win amerykańskich
- Zasady gry w etykietowanie
- Inne sposoby nazywania win
- Wina markowe
- Wina o nazwie własnej
- Wina generyczne
- Awers i rewers etykiety wina
- Sekwencja obowiązkowa
- Wymogi europejskie
- Apelacja pochodzenia
- Sekwencja obowiązkowa
- Opcjonalne terminy z etykiet
- Rocznik
- Reserve
- Estate-bottled
- Nazwa winnicy
- Inne dodatkowe słowa na etykietach
- Rozdział 5. Za kulisami produkcji
- Hodowla winogron, produkcja wina i typowy dla tych dziedzin żargon
- Viti-vini
- Wariacje winorośli
- Winiarskie cuda
- Kiedy drewno nasiąka magią
- Fermentowanie w beczkach kontra dojrzewanie w beczkach
- Hodowla winogron, produkcja wina i typowy dla tych dziedzin żargon
- Część II. Wino i Ty: bliskie kontakty trzeciego stopnia
- Rozdział 6. Wędrówka po sklepie z winami
- Kupowanie wina może wystraszyć każdego
- Sprzedawcy wina wszelkiego autoramentu
- Supermarkety, hipermarkety i inne
- Specjalistyczne sklepy winiarskie
- Wybór właściwego sprzedawcy wina
- Właściwe postrzeganie ceny
- Ocena wyboru i fachowości
- Oczekuj uśmiechu
- Ocena warunków przechowywania wina
- Strategie kupowania wina
- Kuj żelazo, póki gorące
- Wyjaśnij, czego Ci trzeba
- Podaj swoją cenę
- Rozdział 7. Starcie z kartą win
- Restauracyjne doświadczanie wina
- W jaki sposób restauracje sprzedają wino
- Wybór domu
- Kieliszek premium
- Specjalne (rezerwowe) karty win
- (Mało) standardowa karta win
- Jak czytać kartę win
- Ocena organizacji win
- Zasady wyceniania
- Co powinna mówić karta win?
- Ocena stylu
- Wybór elektroniczny
- Zamawianie wina
- Rytuał prezentowania wina
- Wskazówki dotyczące picia wina w restauracji
- Rozdział 8. Wskazówki odnośnie podawania i korzystania z wina
- Wyjmowanie korka
- Jakich korkociągów nie używać
- Jaki korkociąg kupić
- Inne korkociągi warte używania
- Kalifornijski korkociąg z podwójnym ostrzem
- Najbardziej profesjonalny korkociąg
- Korkociągi prestiżowe
- Kelner, w moim winie jest korek!
- Przypadek specjalny: otwieranie szampana i wina musującego
- Zapomnij o tym, jak robią to na podium
- Lepsze westchnięcie niż wystrzał
- Wyjmowanie korka
- Czy wino naprawdę oddycha?
- Jak natlenić wino
- Jakie wina muszą oddychać?
- Młode, garbnikowe wina czerwone
- Starsze czerwone wina z osadem
- Kilka białych win
- Stare porto
- Wyjątki od zasady dekantacji czerwonych win i porto
- Czy szkło ma znaczenie?
- Właściwy kolor: żaden
- Cienkie, ale nie małe
- Wielkość
- Grubość i kształt
- Tulipany, stożki, szampanki i inne malownicze nazwy
- Ilu kieliszków właściwie potrzebuję?
- Mycie kieliszków
- Nie za ciepłe, nie za zimne
- Co robić z resztkami wina
- Zabawa z winem
- Wszystko w swoim czasie
- Jak dużo, to za dużo?
- Część III. Stary świat wina
- Rozdział 9. Przerabiamy Francję
- Francuski model
- Zrozumienie przepisów win francuskich
- Drobne różnice w rangach
- Francuski model
- Francuskie regiony winiarskie
- Bordeaux: bez porównania
- Podregiony czerwonego Bordeaux
- Mozaika z Médoc
- Klasyfikacja
- Jakiego wina z Bordeaux spróbować?
- Wartość win z Bordeaux
- Cru Bourgeois: klasa średnia win z Médoc
- Fronsac i Canon-Fronsac
- Petits Chateaux
- Generyczne Bordeaux
- Praktyczne wskazówki dotyczące picia czerwonego Bordeaux
- Bordeaux może być też białe
- Burgundia: inne doskonałe francuskie wino
- Chardonnay, Pinot Noir, Gamay
- Rozbicie dzielnicowe
- Od regionalnych do wysublimowanych
- Côte dOr: serce Burgundii
- Côte Chalonnaise: tanie wina burgundzkie
- Chablis: unikalne białe wina
- Chablis godne degustacji
- Siedmiu najlepszych producentów Chablis
- Mâcon: białe wina w przystępnej cenie
- Beaujolais: dobre i tanie
- Lekkie, łatwe Beaujolais
- Poważne gatunki
- Mocne wina z doliny Rodanu
- Hojne wina z południa
- Szlachetne wina z północy
- Dolina Loary: niebiańskie białe wina
- Wina alzackie: z Francji, nie z Niemiec
- Południe i południowy zachód
- Midi: tani region
- Wieczna Prowansja
- Południowo-zachodnia Francja
- Inne francuskie regiony winiarskie
- Rozdział 10. Włochy, kraina vina
- Winnica Europy
- Wina zwyczajne i elitarne
- Kategorie win włoskich w ujęciu prawnym
- Włoskie regiony winiarskie
- Winnica Europy
- Czerwień Piemontu
- Codzienne czerwone
- Dolcetto
- Barbera
- Nebbiolo
- Codzienne czerwone
- Białe wina w roli drugoplanowej
- Piękna Toskania
- Chianti: niedoceniany włoski majstersztyk
- Monumentalne Brunello di Montalcino
- Vino Nobile, Carmigiano i Vernaccio
- Jeszcze dwa czerwone i jedno białe
- Super Toskany
- Tre Venezie
- Trzy łagodne wina z Werony
- Sojusz włosko-austriacki
- Dalekie strony: Friuli-Wenecja Julijska
- Migawki z pozostałych części Włoch
- Rozdział 11. Hiszpania, Portugalia, Niemcy i inne kraje
- Intrygujące wina ze starej Hiszpanii
- Rioja przewodzi stadu
- Wyzwanie Ribera del Duero
- Priorato: powrót z przeszłości
- Pięć innych ważnych regionów Hiszpanii
- Penedés
- Rias Baixas: Białe wino z Galicji
- Nawarra
- El Toro
- Verdejo z Ruedy
- Intrygujące wina ze starej Hiszpanii
- Portugalia: nie tylko porto
- Portugalskie zielone białe
- Ważne portugalskie wina czerwone
- Niemcy: europejski indywidualista
- Riesling i jego hordy
- Niemieckie wina: styl i przepisy
- Wytrawne, półwytrawne lub łagodne
- Czy pleśń może być szlachetna?
- Regiony winiarskie Niemiec
- Mosel-Saar-Ruwer
- Rheingau
- Rheinhessen
- Palatynat
- Nähë
- Szwajcarskie wina domowe
- Austria doskonałe wina białe (i czerwone)
- Powrót Węgier
- Chwała Grecji
- Część IV. Wina z Nowego Świata
- Rozdział 12. Południowa półkula dochodzi do głosu
- Potęga win australijskich
- Produkcja wina, winogrona i terroir
- Winiarskie regiony Australii
- Potęga win australijskich
- Nowa Zelandia w natarciu
- Chile wychodzi z cienia
- Regiony winiarskie w Chile
- Oblicze i smak win
- Argentyna, zawodnik pierwszej ligi
- Regiony i odmiany
- Nazwy, które warto znać
- Winiarskie safari w Południowej Afryce
- Główne regiony winiarskie RPA
- Steen, Pinotage i spółka
- Rozdział 13. Ameryko, Ameryko
- Nowy Świat win amerykańskich
- Własne drogi
- Własne zasady
- Nowy Świat win amerykańskich
- Kalifornia
- Tam, gdzie rosną kalifornijskie wina
- Kiedy wina są dobre
- Dolina Napa: mała, lecz wielka
- Winogrona z Napa
- Kto jest kim w dolinie Napa
- Przyziemna Sonoma
- AVA z Sonomy
- Producenci z Sonomy oraz ich wina
- Mendocino i Lake
- Zatoka San Francisco
- Góry Santa Cruz
- Co nowego w starym Monterey
- Na tych wzgórzach majom wino!
- Kontrasty San Louis Obispo
- Santa Barbara, kalifornijski raj
- Gdzie indziej w Kalifornii
- Oregon, opowieść o dwóch Pinotach
- Inny Pinot z Oregonu
- Kto jest kim w dolinie Willamette
- Dwa inne winiarskie regiony w Oregonie
- Wino na pustyni: Waszyngton
- Regiony winiarskie Waszyngtonu
- Kto jest kim w Waszyngtonie
- Fałszywa Stolica
- W centrum i na obrzeżach
- Kto jest kim w Nowym Jorku
- Kanada pachnąca żywicą
- Ontario
- Kolumbia Brytyjska
- Część V. Egzotyczne oblicze win
- Rozdział 14. Szampan i inne wina musujące
- Nie wszystko Szampan, co się świeci
- Rodzaje win musujących
- Jak słodkie jest to wino?
- Jak dobre jest to wino?
- Skąd się bierze wino musujące
- Fermentowanie w zbiornikach: ekonomia skali
- Fermentacja w butelkach: małe jest piękne
- Smak dowodem ostatecznym
- Szampan i jego magiczne wina
- Co czyni szampana winem specjalnym
- Szampany bez roczników
- Szampan rocznikowy
- Blanc de blancs i blancs de noirs
- Różowy szampan
- Kategorie słodyczy
- Najlepsi producenci Szampana
- Inne wina musujące
- Francuskie wina musujące
- Amerykańskie wina musujące
- Włoskie spumante: słodkie lub wytrawne
- Asti i Moscato dAsti
- Wytrawne spumante
- Prosecco
- Hiszpańskie wina musujące (Cava)
- Gwiazdy z południa
- Kupowanie i podawanie win musujących
- Rozdział 15. Rzadkie gatunki: wina wzmocnione i deserowe
- Najważniejszy jest czas
- Sherry: niezrozumiane wino
- Trójkąt Jerez
- Fenomen floru
- Wspólne starzenie
- Dwa, czyli dwanaście
- Podawanie i przechowywanie sherry
- Zalecane sherry
- Montilla: analog sherry
- Marsala, Vin Santo i spółka
- Porto: chluba Portugalii
- Dom na Douro
- Porto niejedno ma imię
- Przechowywanie i podawanie porto
- Zalecani producenci Porto
- Niech żyje Madera
- Nieskończone, niezniszczalne i smaczne
- Niekończąca się końcówka
- Sauternes i szlachetna pleśń
- Sauternes: płynne złoto
- Wydobycie złota
- Polecane gatunki Sauternes
- Wszystko musi dojrzeć
- Prawie jak Sauternes
- Część VI. Kiedy złapiesz bakcyla
- Rozdział 16. Kupowanie i kolekcjonowanie win
- Wina trudno dostępne
- Gra w kotka i myszkę
- Kupowanie win na aukcjach
- Kupowanie wina z katalogu lub przez internet
- Chęć posiadania: kolekcjonowanie wina
- Zarządzanie zbiorami
- Wina codzienne
- Wina leżakujące
- Organizacja zapewnia spokój
- Zdrowe otoczenie dla wina
- Pasywna piwniczka
- Jeśli nie możesz być pasywny, bądź agresywny
- Kontrola klimatu
- Szafki na wino
- Izolacja
- Przenośne piwniczki dla mieszkańców bloków
- Rozdział 17. Studia dla miłośników win
- Z powrotem do szkoły
- Szkolenie w działaniu
- Różne oblicza degustacji
- Kiedy wejdziesz między wrony...
- Pluć, czy nie pluć?
- Jak to brzmi?
- Etykieta degustacji
- Obiad z winiarzem
- Wizyta w winiarni
- Wszystko zgodnie z planem
- Nie znasz języka? Nie ma problemu!
- Podróżowanie bez wychodzenia z domu
- Internetowe biuletyny i inne interesujące strony
- Rozdział 18. Opisywanie i ocena win
- Słowa tego nie opiszą...
- Kiedy dojdziesz do głosu
- Organizowanie myśli
- Opisy wina
- Opisywanie wina: puryzm kontra poezja
- Ocena jakości wina
- Rozdział 19. Łączenie wina z potrawami
- Dynamika jedzenia i wina
- Wina garbnikowe
- Wina słodkie
- Wina kwaśne
- Wina o wysokiej zawartości alkoholu
- Dynamika jedzenia i wina
- Swój do swego, a może przyciąganie się przeciwności?
- Mądrość wieków
- Część VII. Dekalogi
- Rozdział 20. Odpowiedzi na dziesięć popularnych pytań na temat wina
- Jakie wino jest najlepsze?
- Kiedy należy wypić to wino?
- Czy wino tuczy?
- Z jakiego szczepu winogron wykonano to wino?
- Jaki rocznik należy wybrać?
- Czy istnieją wina bez siarczynów?
- Czym są wina organiczne?
- Kim jest ekspert winiarski?
- Skąd mam wiedzieć, kiedy pić specjalne wino, które trzymam w piwniczce?
- Czy stare wina wymagają specjalnego obchodzenia się z nimi?
- Rozdział 21. Obnażamy dziesięć mitów o winie
- Najlepsze wina to wina odmianowe
- Tylko drogie wina są dobre
- Czerwone wina są tym lepsze, im są ciemniejsze
- Białe wino do ryby, czerwone do mięsa
- Liczby nie kłamią
- Rocznik jest najważniejszy(rocznik się nie liczy)
- Specjaliści od win są nieomylni
- Stare wina są zawsze dobre
- Wspaniałe wina smakują kiepsko w młodości
- Szampany nie dojrzewają
- Część VIII. Dodatki
- Dodatek A. Przewodnik po wymowie
- Dodatek B. Słowniczek terminów winiarskich
- Dodatek C. Tabela roczników 1985 2004
- Przydatne terminy
- Przewodnik po rocznikach
- Przydatne terminy
- Błyskawiczna identyfikacja wina
- Pozytywne myślenie miłośnika wina
Dla bystrzaków - inne książki
-
Książka - oparta na prostej filozofii, zgodnie z którą tylko Ty sam możesz nauczyć siebie rysowania - daje Ci narzędzia potrzebne do tego, by poznać podstawy rysunku, a potem rozwinąć się w ramach bardziej zaawansowanych technik. Nigdy nie jest za późno na odkrycie wewnętrznego artysty. A zatem p...(42.75 zł najniższa cena z 30 dni)
42.75 zł
57.00 zł(-25%) -
Czy jesteś uczniem, wykonawcą, czy fanem, dzięki tej książce bez trudu pojmiesz teorię muzyki. To przejrzyste wprowadzenie w jej koncepcje oraz w zagadnienia artyzmu i biegłości technicznej — kwestie stanowiące podstawę do tworzenia wspaniałych dźwięków. Szybko staniesz się specjalistą od w...(39.20 zł najniższa cena z 30 dni)
39.20 zł
49.00 zł(-20%) -
Język, którym posługują się eksperci od inwestowania na giełdzie, bywa skomplikowany, prawda? Tabele, wykresy, skróty, obco brzmiące słowa rodem z londyńskiego City i nowojorskiej Wall Street — z tym wszystkim spotyka się na co dzień każdy gracz. Do tego definicje trudnych terminów, które n...
-
Instrumenty klawiszowe mają w sobie siłę i delikatność. Są w stanie najsubtelniej przekazywać uniwersalne prawdy za pomocą drewna, metalu i wibracji powietrza. Jeśli na dźwięk fortepianu coś się w Tobie budzi i myślisz: "Ach, gdybym ja też tak potrafił...", koniecznie sięgnij po tę książkę. Dowie...
-
Czy wiesz, że gwałtowny charakter Carravagia kosztował go życie? Czy słyszałeś o tym, że za późne rzeźby Augusta Rodina oskarżano o pornografię? Życie wielkich artystów, wciągnięte w wir historii, odcisnęło trwałe piętno na ich sztuce. Sztuka jest wszędzie wokół nas. Nawet wrocławski dworzec tętn...(55.20 zł najniższa cena z 30 dni)
55.20 zł
69.00 zł(-20%) -
Czy Twój projekt wiąże się ze skomplikowanymi oczekiwaniami, z nierealistycznymi terminami i ograniczeniami budżetowymi? Żaden problem! Ta książka pokaże Ci, jak przekształcić projekty w satysfakcjonujące doświadczenia skoncentrowane na kliencie. Dowiesz się, jak ustalić jasną wizję, tworzyć mapy...
Zwinne zarządzanie projektami dla bystrzaków. Wydanie III Zwinne zarządzanie projektami dla bystrzaków. Wydanie III
(39.50 zł najniższa cena z 30 dni)63.20 zł
79.00 zł(-20%) -
Arkusze kalkulacyjne Excela pozwalają robić z danymi niesamowite rzeczy! Książka Excel. Formuły i funkcje dla bystrzaków pokazuje, jak ciekawa może być praca z tym programem, wyjaśnia podstawy obliczeń z jego użyciem i prowadzi przez wiele różnych zagadnień, w tym statystykę i analizę danych. Naw...
Excel. Formuły i funkcje dla bystrzaków. Wydanie VI Excel. Formuły i funkcje dla bystrzaków. Wydanie VI
(63.20 zł najniższa cena z 30 dni)63.20 zł
79.00 zł(-20%) -
Opcje kupna, opcje sprzedaży, ceny wykonania, rentowność ― tu znajdziesz wyjaśnienie wszystkich kwestii, dzięki którym możesz działać i zarabiać na rynkach wzrostowych, spadkowych i płaskich. Bardziej zrównoważone, strategiczne i oczywiście dochodowe portfolio to muzyka dla Twoich uszu, pra...(71.20 zł najniższa cena z 30 dni)
44.50 zł
89.00 zł(-50%) -
Czy masz wrażenie, że wciąż brakuje Ci czasu i nie możesz z niczym zdążyć? Ten prosty i zrozumiały poradnik pomoże Ci zmienić Twój dzień w pracy — a także całe Twoje życie. Jest pełen praktycznych wskazówek na temat radzenia sobie z tym, co rozprasza naszą uwagę, walczenia ze skłonnością do...
Efektywne zarządzanie czasem dla bystrzaków. Wydanie II Efektywne zarządzanie czasem dla bystrzaków. Wydanie II
(47.20 zł najniższa cena z 30 dni)47.20 zł
59.00 zł(-20%) -
W tym pouczającym, zwięzłym przewodniku znajdziesz opis zasad analizy fundamentalnej oraz informacje na temat tego, jak korzystać narzędzi, którymi posługują się odnoszący sukcesy inwestorzy. Nauczysz się z niego także oceniać stabilność finansową firm, chronić swoje inwestycje w okresach spowoln...
Analiza fundamentalna dla bystrzaków. Jak minimalizować ryzyko i chronić swoje inwestycje. Wydanie II Analiza fundamentalna dla bystrzaków. Jak minimalizować ryzyko i chronić swoje inwestycje. Wydanie II
(63.20 zł najniższa cena z 30 dni)63.20 zł
79.00 zł(-20%)
Dzieki opcji "Druk na żądanie" do sprzedaży wracają tytuły Grupy Helion, które cieszyły sie dużym zainteresowaniem, a których nakład został wyprzedany.
Dla naszych Czytelników wydrukowaliśmy dodatkową pulę egzemplarzy w technice druku cyfrowego.
Co powinieneś wiedzieć o usłudze "Druk na żądanie":
- usługa obejmuje tylko widoczną poniżej listę tytułów, którą na bieżąco aktualizujemy;
- cena książki może być wyższa od początkowej ceny detalicznej, co jest spowodowane kosztami druku cyfrowego (wyższymi niż koszty tradycyjnego druku offsetowego). Obowiązująca cena jest zawsze podawana na stronie WWW książki;
- zawartość książki wraz z dodatkami (płyta CD, DVD) odpowiada jej pierwotnemu wydaniu i jest w pełni komplementarna;
- usługa nie obejmuje książek w kolorze.
Masz pytanie o konkretny tytuł? Napisz do nas: sklep[at]helion.pl.
Książka, którą chcesz zamówić pochodzi z końcówki nakładu. Oznacza to, że mogą się pojawić drobne defekty (otarcia, rysy, zagięcia).
Co powinieneś wiedzieć o usłudze "Końcówka nakładu":
- usługa obejmuje tylko książki oznaczone tagiem "Końcówka nakładu";
- wady o których mowa powyżej nie podlegają reklamacji;
Masz pytanie o konkretny tytuł? Napisz do nas: sklep[at]helion.pl.
Książka drukowana
Oceny i opinie klientów: Wino dla bystrzaków Ed McCarthy, Mary Ewing-Mulligan (4) Weryfikacja opinii następuję na podstawie historii zamówień na koncie Użytkownika umieszczającego opinię. Użytkownik mógł otrzymać punkty za opublikowanie opinii uprawniające do uzyskania rabatu w ramach Programu Punktowego.
(1)
(2)
(0)
(0)
(0)
(1)
więcej opinii